15 maaliskuuta 2006

Kevät Pariisissa.


Mistä tietää kevään saapuneen Pariisiin? Aurinko paistaa (vaikka lämpöä onkin vain noin +5°C), krookukset kukkivat ja opiskelijat mellakoivat.

Paljon puhuttu CPE, josta kirjoitin eilen, kuumentaa tunteita ja nyt protestit ja mielenosoitukset ovat laajentuneet jo lukioihinkin. Huomattavan monen ranskalaisen yliopiston rehtori on lähettänyt vetoomuksen CPE:n ottamisesta hallituksen uudelleenkäsittelyyn, sillä tällä hetkellä tilanne alkaa olla huolestuttava. Luentosaleja on vallattu, opiskelu seisoo ja mellakkapoliisit seisovat valmiina kyynelkaasupullojensa kanssa. Poliisin mukaan eilen tiistaina noin 41 000 ihmistä, joista 4 300 yksin Pariisissa, osoitti mieltään kaduilla.

Opetusministeri Gilles de Robien pyytää nuoria pysymään lain puitteissa, sillä viikonloppuna Sorbonnen yliopiston vallanneet opiskelijat ovat herättäneet närää tuhottuaan muutamia yliopiston kirjaston kirjoja ja heitettyään tuoleja ja pöytiä mellakkapoliisien päälle. Eilen yhdeksän poliisia loukkaantui Pariisin latinalaiskorttelissa, joka oli vuoden 1968 mellakoiden päänäyttämö, pidetyn mielenosoituksen aikana.

Käytettyjä iskulauseita ovat muun muassa "de Villepin, Chirac, Sarkozy, votre période d'essai est terminée", de Villepin, Sarkozy ja Chirac, koeaikanne on päättynyt, sekä "Lundi CPE, Mardi CPE, Mercredi ANPE, Jeudi CPE, Vendredi CPE, Samedi ANPE, Dimanche La Manche", maanantai CPE, tiistai CPE, keskiviikko työkkäri, torstai CPE, perjantai CPE, lauantai työkkäri, sunnuntaina järveen.

Ja mitä hallitus tekee? Tiukentaa rivejään. Berliinissä ministerikokouksessa oleva presidentti Jacques Chirac ilmoittaa tukevansa pääministeri de Villepiniä sataprosenttisesti, eikä hallitus näytä perääntymisen merkkejä. Puheiden mukaan nuoret eivät ymmärrä, että ilman CPE:tä heillä ei välttämättä ole lainkaan mahdollisuuksia työllistyä. Tarkoittaako tämä siis sitä, ettei kukaan halua palkata alle 26-vuotiasta ellei heillä ole mahdollisuutta pistää tätä mielivaltaisesti pihalle kahden vuoden ajan?

Sitävastoin sosialistipuolueen vahva kandidaatti uudeksi presidenttiehdokkaaksi, äänestäjien keskuudessa yhä enemmän suosiota nauttiva rouva Ségolène Royal, on asettunut CPE:tä vastaan, herättäen hallituspuolueissa närää ja puheita selän kääntämisestä tasavallan hengelle.

Poikaklubilaisten kannattaisi hieman varoa puheitaan. Mikäli nuoret nousevat barrikadeille, he myös marssivat äänestyskoppeihin. Ensi vuoden presidentinvaaleissa he tuskin äänestävät sitä henkilöä, joka sysää heidät väkisin ahdistavaan pätkätyökierteeseen. Noin 40 000:nen ihmisen äänet ovat vuonna 2007 aika haluttua tavaraa, ne kannattaisi siis kerätä jo nyt.

Olen seurannut myös Hesarin ja YLE:n uutisointia aiheesta ja huomannut, ettei sitä pahemmin ole. Miksi ei?

3 kommenttia:

BurrBurr kirjoitti...


"Olen seurannut myös Hesarin ja YLE:n uutisointia aiheesta ja huomannut, ettei sitä pahemmin ole. Miksi ei?"


Ehkä pelkäävät, että Suomessakin opiskelijat alkaisivat mellakoimaan. Syitä ainakin löytyisi...

Anzi kirjoitti...

Tai sitten asiaan ei vielä suhtauduta niin vakavasti. Olet kyllä oikeassa, opiskelijoiden tilanne ei ole Suomessakaan mitä parhain.

Anonyymi kirjoitti...

Tänään oli hesarissa ulkomaan sivuilla juttu
http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Nuoret+ja+poliisi+kahakoivat+Ranskassa/1135219172723

t,
Eeva